Dişhekimleri olarak her zaman bir dişi kurtarmayı amaç ediniriz ama bazen bu mümkün olmaz.
Diş kayıpları bir çok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Çürümüş ve zamanında tedavi edilmemiş dişler (dolgu ya da kanal tedavisi) kırılabilir, ya da iltihaplanarak kemik kaybına sebep olabilir. Böyle durumlarda dişin cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
Eskiden teklil diş kayıplarını gidermek için tek çözüm, yandaki dişlerin kesilmesi ve porselen köprü yapılmasıydı.Tüm dişlerini kaybeden bireyler ise tam (takıp çıkarılabilir, hareketli) protezlere mecbur kalırdı. Bazı durumlarda bu hala çok geçerli bir tedavi şeklidir. Ama hasta uygun bir aday ise, implant yandaki dişlere dokunmadan çözüm sağlıyor. İmplant kaybedilmiş bir dişin kökü yerine geçen, çoğunlukla titanyumdan üretilen ve çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen vidalardır.
.
Bir kişinin implant için uygun bir aday olabilmesi için başlıca özellikler; iyi bir ağız hijyenine sahip olunması, sigara içilmemesi, kontrol altında olmayan diyabetin olmaması, bruksizim, eklem ya da önemli bir kemik rahatsızlığının bulunmamasıdır.
Dişhekimi detaylı bir tıbbi geçmişi sorgulaması yaptıktan sonra ağız içi ve radyolojik muayene yapar. Kemik seviyesi ve anatomik komşulukların incelenmesi panoramik röntgen ve tomografi ile yapılır.
Genellikle bir implant uygulaması yapıldıktan sonra üst çenede 4-6, alt çenede 2-3 ay osseointegrasyon (implant ya da implantların kemik ile kaynaşması) için beklenir. Osseointegrasyon tamamlandıktan sonra implantın üstyapısı (abutment) takılır ve porselen kaplama üretilir. Bazen, primer stabilizasyonun (implantın kemik içinde çok iyi tutunmasının) çok iyi olduğu durumlarda implantın üzerine hemen protetik bir çalışma (geçici ya da kalıcı kaplama) yapılabilir. Bu duruma immediat yükleme denir.
Bir implantın başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri şüphesiz kullanılan implantın markasıdır. Lütfen hekiminize danışırken mutlaka MARKA bilgisini rica edin.
Kliniğimizde yalnızca Astra Tech, Xive ve Bego marka implantlar uygulanmaktadır.